10_ Narațiunile contează

 

 

Ce sunt POVEȘTILE?

Poveștile sunt descrieri atractive ale evenimentelor.

 

Ele au personaje (eroi), un început, un mijloc și un sfârșit (punctul culminant), există o intrigă, un conflict și o rezolvare.

 

 

Ce sunt NARAȚIUNILE?


Narațiunile sunt sisteme de povestiri care se potrivesc între ele și oferă o viziune coerentă asupra lumii, bazată pe realitatea trăită, cultură și educație. Narațiunile oferă modele care reunesc datele din viața de zi cu zi (evenimente, persoane, activități, secvențe de acțiuni, mesaje) și explică modul în care evenimentele se schimbă în timp și modul în care un lucru cauzează altul.

 

De exemplu, narațiunea americană compusă din povești ale valorilor și temelor evidențiază un individualism dur care permite "spiritului american" să se elibereze și să realizeze "visul american".

 

 

Ce este FRAMING-ul?

Framing-ul este o schemă de interpretare a realității.

Ea se bazează pe faptul că creierul reacționează la schemele interne inconștiente. Acestea fac posibilă găsirea unui sens în informațiile obținute pe baza reflecției și prin propria experiență și memorie.

 

Vă puteți aminti ce narațiuni au avut cea mai puternică influență asupra noastră / societății noastre?

 

 

Dezinformare și narațiuni

 

Care sunt cele mai frecvente narațiuni negative? Pe ce identități, emoții sau norme se bazează acestea? Cine răspândește aceste narațiuni? Ce canale sunt utilizate pentru răspândirea acestor narațiuni?

 

Ce narațiuni negative vă afectează cel mai mult pe dumneavoastră și munca dumneavoastră?

 

Care este scopul acestor narațiuni? Încearcă ele să schimbe atitudinile politice?

 

 

Înțelegerea narațiunilor și a framing-ului este importantă pentru a recunoaște modul în care poveștile ne modelează percepțiile și influențează convingerile societății.

 

Prin analiza critică a acestor elemente, putem naviga mai bine în complexitatea informațiilor și ne putem proteja de dezinformare.